Programele de afiliere s-au inventat in 1998. Desi e o modalitate simpla de a face bani online destul de putini oameni le-au exploatat potentialul pana in 2004 cand au inceput sa devina larg cunoscute.

Cum functioneaza afilierea:
Avem un comerciant si un detinator de site. Comerciantul ofera mijloace prin care produsele/serviciile lui pot fi promovate pe site-uri si comision pentru un beneficiu adus de detinatorii de site-uri care le afiseaza reclamele:
- poate plati pentru vanzari realizate de vizitatorul adus - cost per sale
- pentru actiuni realizate, gen formulare completate - cost per action
- sau pentru trafic - cost per click, cost per mille

Personajul principal in tot sistemul de afiliere este insa vizitatorul care o sa dea sau nu click pe reclame, de aceea detinatorul site-ului se va stradui sa ofere un continut cat mai bun (gen review convingator de produs), iar comerciantul sa puna la dispozitie promotii cat mai atragatoare,reclame cat mai frumoase si landing page-uri perfecte.

In 2010 afilierea a devenit deja o tehnica aproape de nelipsit pentru piata online americana si uite ca in 2011 avem si noi mai multe programe de afiliere romanesti sau internationale din care putem sa alegem.

Cel mai cunoscut program de afiliere este probabil Google AdSense, si se prezinta sub forma de reclame ca acestea pe care le-am adaugat si eu ieri pe blog, in susul lui si pe coloana laterala. Pentru fiecare click care se da pe una din reclame castig o suma care variaza in functie de anunt.

Marele minus al AdSense este ca nu poti controla continutul reclamelor care apar la tine pe blog, algoritmul reclamelor avand la baza un amestec de cuvinte des intalnite in continutul de pe blogul tau + cuvinte cheie de pe alte site-uri pe care cititorul tau le-a vizitat anterior.

Trecand la marketingul afiliat practicat la romani, pana acum am descoperit programul de afiliere Elvila si alte cateva site-uri de afiliere romanesti. Lista nu e completa, mai gasiti si in acest director de programe de afiliere cateva oportunitati din domeniul cartilor, calatoriilor..

In ce priveste retelele de afiliere, acestea se vor un intermediar, aduna mai multi comercianti si mai multi detinatori de site-uri si isi iau rolul de facilitator, binenteles contra unor sume sau a unor comisioane. Mi-am propus sa incerc 3 retele de afiliere romanesti:
2parale,
Afilieri by Enkas,
Piata digitala.

Pana acum am utilizat 2parale si sunt nemultumita de rezultate, de fapt poate rezultate ar fi fost daca nu schimbau continuu ofertele/codurile ofertelor. Cel mai primit mesaj pe mail in perioada de testare 2parale a fost "utilizatorul a dat clik pe o unealta inexistenta".

Daca doriti sa cititi mai multe pe subiect, aici gasiti alte cateva informatii despre marketingul afiliat si programe de afiliere.